Inteligentné zákony - stvorené pre účtovníkov
Uvádzacia cena
len 1€ bez DPH mesačne

Zákon Českej národnej rady o Národnej cene Českej socialistickej repubiky

Obsah Poznámky Notifikácie
Znenie účinné: od 01.01.1975 do 19.03.1991 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 81/1991 Zb.

131/1974 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1975 do 19.03.1991
131
ZÁKON
Českej národnej rady
z 19. decembra 1974
o Národnej cene Českej socialistickej republiky
Česká národná rada sa uzniesla na tomto zákone:
§1
Národná cena Českej socialistickej republiky (ďalej len „Národná cena“) sa udieľa jednotlivcom alebo kolektívom ako prejav uznania za vynikajúce zásluhy, tvorivé výsledky alebo výkony v oblasti vedy, techniky, kultúry a umenia, ktoré kultúrne a umelecké hodnoty alebo inak významnou mierou prispeli k rozmnoženiu hmotného a duchovného bohatstva českého národa a národností českej socialistickej republiky.
§2
Národnú cenu udieľa Predsedníctvo Českej národnej rady každoročne k 5. máju na návrh vlády Českej socialistickej republiky (ďalej len „vláda“).
§3
(1)
Poradným orgánom vlády na posúdenie podnetov orgánov, organizácií, inštitúcií alebo jednotlivcov na udelenie Národnej ceny je Výbor pre Národnú cenu Českej socialistickej republiky (ďalej len „Výbor“).
(2)
Predsedu a členov Výboru vymenúva a odvoláva vláda.
§4
(1)
Vyznamenaným jednotlivcom patrí čestný titul „Nositeľ Národnej ceny Českej socialistickej republiky“; dostanú listinu o udelení tejto ceny a sú oprávnení nosiť stužku symbolizujúcu Národnú cenu.
(2)
Vyznamenaným kolektívom patrí čestný titul „Nositeľ Národnej ceny Českej socialistickej republiky“; dostanú listinu o udelení tejto ceny.
(3)
S udelením Národnej ceny je spojená odmena.
§5
Štatút Národnej ceny, ktorý schvaľuje vláda, upraví organizáciu Výboru, náležitosti návrhov na udelenie Národnej ceny, spôsob ich predkladania a prerokúvania, ako aj podrobnosti o udieľaní Národnej ceny, o výške odmeny a ďalšie podrobnosti o vykonávaní oprávnení podľa § 4, ak sa udieľa Národná cena kolektívu.
§6
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januárom 1975
Voleník v. r.

Korčák v. r.