Predpis bol zrušený predpisom 292/2003 Z. z.
Všeobecné ustanovenia
§1
§2
Požiadavky na výrobu
§3
§4
§5
§6
§7
§8
§9
§10
§11
§12
§13
§14
§15
§16
§17
§18
Dovozy z tretích krajín
§19
§20
§21
§22
§23
§24
Prechodné a záverečné ustanovenia
§25
§25a
§25b
§26
n | c | m | M | |
Staphylococcus aureus v 1 ml | 5 | 2 | 500 | 2 000 |
n | c | m | M | |
b) Staphylococcus aureus v 1 ml | 5 | 2 | 500 | 2000 |
Druh mikroorganizmov | Výrobok | Štandard (ml, g) (a) |
1 . Listeria monocytogenes | - Syry okrem tvrdých syrov | Neprítomná v 25 g (c) |
2. Salmonella spp. | - Iné výrobky | n = 5, c = 0 |
Neprítomná v 1 g | ||
- Všetky výrobky okrem sušeného mlieka | Neprítomná v 25 g (c) | |
n = 5, c = 0 | ||
- Sušené mlieko | Neprítomná v 25 g (c) | |
n = 10, c = 0 | ||
3. Ostatné patogénne mikroorganizmy a ich toxíny nesmú byť prítomné v množstve, ktoré môže ohroziť zdravie spotrebiteľov. |
Druh mikroorganizmov | Výrobok | Štandard (ml, g) |
- Staphylococcus aureus | Syry vyrobené zo surového mlieka a z termizovaného mlieka | m = 1 000 M = 10 000 n = 5 c = 2 |
Mäkké syry (vyrobené z tepelne ošetreného mlieka) | m= 100 M = 1 000 n = 5 c = 2 | |
Čerstvé syry 1 Sušené mlieko 1 Mrazené mliečne výrobky (vrátane zmrzliny/mrazených u krémov) 1 | m= 10 M= 100 n = 5 c = 2 | |
- Escherichia coli | Syry vyrobené zo surového mlieka a z termizovaného mlieka | m = 10 000 M = 100 000 n = 5 c = 2 |
Mäkké syry (vyrobené z tepelne ošetreného mlieka) | m= 100 M = 1 000 n = 5 c = 2 |
Druh mikroorganizmov | Výrobok | Štandard (ml, g) |
Koliformné baktérie 30 °C | Tekuté mliečne výrobky | m = 0 |
M = 5 | ||
n = 5 | ||
c = 2 | ||
Maslo vyrobené z pasterizovaného mlieka alebo zo smotany | m = 0 | |
M = 10 | ||
n = 5 | ||
c = 2 | ||
Mäkké syry (vyrobené z tepelne ošetreného mlieka) | m = 10 000 | |
M = 100 000 | ||
n = 5 | ||
c = 2 | ||
Sušené mliečne výrobky | m = 0 | |
M = 10 | ||
n = 5 | ||
c = 2 | ||
Mrazené mliečne výrobky (vrátane zmrzlín) | m = 10 | |
M = 100 | ||
n = 5 | ||
c = 2 | ||
Celkový počet mikroorganizmov | Tekuté tepelne ošetrené nefermentované mliečne výrobky (a) | m = 50 000 |
M = 100 000 | ||
n = 5 | ||
c = 2 | ||
Mrazené mliečne výrobky (vrátane zmrzliny) (b) | m = 100 000 | |
M = 500 000 | ||
n = 5 | ||
c = 2 |
n | c | m | M | |
Patogénne mikroorganizmy neprítomné v 25 g | 5 | 0 | 0 | 0 |
Koliformné baktérie v 1 ml | 5 | 1 | 0 | 5 |
Celkový počet mikroorganizmov po inkubácii pri 6 °C počas 5 dní pri 21 °C v 1 ml | 5 | 1 | 50 000 | 500 000 |
§ 2 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 304/2003 Z. z. o požiadavkách na zdravie zvierat pri premiestňovaní oviec a kôz a ich výmenách s členskými štátmi.
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 29/2002 Z. z. o požiadavkách na pitnú vodu a kontrolu kvality pitnej vody.
§ 65 ods. 2 zákona č. 140/1998 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach, o zmene zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 220/1996 Z. z. o reklame v znení neskorších predpisov v znení zákona č. 119/2000 Z. z.
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 13. februára 2003 č. 414/2003-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca cudzorodé látky v potravinách (oznámenie č. 101/2003 Z. z.).
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 28. októbra 2002 č. 2745/2002-100 (oznámenie č. 634/2002 Z. z.).
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 25. novembra 2002 č. 2953/2002-100, ktorým sa vydáva trhový poriadok pre mlieko (oznámenie č. 683/2002 Z. z.).
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 24. júna 2002 č. 1519/2002-100, ktorým sa ustanovuje rozsah výživového tvrdenia, spôsob uvádzania výživovej hodnoty potravín a spôsob jej výpočtu (oznámenie č. 394/2002 Z. z.) v znení neskorších predpisov.