§1
§2
§3
§4
§5
§6
§7
§8
§9
§10
§11
§12
§13
Počet podávaných hlavných jedál denne | Hrubá prípravovňa zeleniny | Hrubá prípravovňa mäsa | Hrubá prípravovňa rýb | Prípravovňa na rozbíjanie vajec | Čistá prípravovňa zeleniny | Čistá prípravovňa mäsa | Studená kuchyňa | Prípravovňa múčnych pokrmov | Prípravovňa cukrárskych výrobkov | Umyváreň kuchynského riadu | Umyváreň tanierov, príborov a pohárov | Umyváreň prepravných nádob |
do 300 | P | P | P | P | P | P | P | P | P | P | P | P |
do 1 000 | S | S | S | S | P | P | S | P | S | P | S | S |
nad 1 000 | S | S | S | S | S | S | S | S | S | S | S | S |
Poznámky: S – stavebne oddelený priestor, P – prevádzkovo oddelený priestor. Prevádzky sa zriaďujú podľa rozsahu výroby a sortimentu jedál. |
Polotovary, rozpracované pokrmy a hotové pokrmy | Teplota a čas uchovávania | Poznámka | |
0 – 4 °C | 5 – 8 °C | ||
Polotovary | |||
Nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napr. ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) | 24 h | 0 h | Neskladovať v plechu, preložiť do uzavierateľného obalu zo skla, z nerezu alebo plastu. Paštéty a mäsové konzervy sa po otvorení nesmú uchovávať. Čas uchovávania sa nevzťahuje na kaviár. O otvorení konzervy sa vedie evidencia s uvedením dátumu a hodiny; tieto údaje sa vyznačia aj na obale potraviny. |
Nespotrebovaný obsah po otvorení originálneho obalu majonéz, studených omáčok, dresingov | 48 h | 0 h | O otvorení obalu potraviny sa vedie evidencia s uvedením dátumu a hodiny; tieto údaje sa vyznačia aj na obale potraviny. |
Mäso krájané, plnené, mleté | 3 h | 0 h | |
Naložené mäso (napr. zverina), ražniči, mäso na grilovanie | 24 h | 0 h | |
Obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby | 3 h | 0 h | |
Očistená, nakrájaná zelenina | 6 h | 3 h | |
Cukrárske cesto | 24 h | 12 h | |
Knedle plnené (ovocné a mäsové) | 3 h | 0 h | |
Rozpracované pokrmy | |||
Zelenina očistená, umytá, krájaná, určená na šaláty, ozdoba | 3 h | 0 h | |
Varené cestoviny, ryža, zemiaky, strukoviny, vajcia na ďalšie spracovanie | 12 h | 0 h | Ak boli pripravené ako príloha k pokrmu. |
Krémy, peny, pomazánky, dresing (vlastná výroba) | 12 h | 0 h | |
Rozpracované cukrárske výrobky | |||
Plnené korpusy poliate polevou, agarom a pod. | 24 h | 0 h | |
Krémy, polevy, náplne | 24 h | 0 h | |
Hotové pokrmy | |||
Mäso pečené, varené, dusené vcelku, vysmážané | 24 h | 0 h | |
Šaláty – zeleninové, strukovinové, cestovinové, ovocné, rybacie | 12 h | 0 h | |
Studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy) | 6 h | 3 h | |
Ochutené, plnené, v agare, nakladané (syry, údeniny a pod.) | 24 h | 1 h | |
Cukrárske výrobky | |||
Zdobené, plnené krémami a šľahačkou | 24 h | 12 h |
§ 251 až 258a výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 20. mája 1996 č. 981/1996-100, ktorým sa vydáva prvá časť a prvá, druhá a tretia hlava druhej časti Potravinového kódexu Slovenskej republiky (oznámenie č. 195/1996 Z. z.) v znení neskorších predpisov.