Inteligentné zákony - stvorené pre účtovníkov
Uvádzacia cena
len 1€ bez DPH mesačne

Nariadenie o podpore na úhradu prevádzkových nákladov bytových družstiev 2024

Obsah Poznámky Notifikácie
Znenie účinné: od 01.01.2006
40/1954 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.2006
40
Vládne nariadenie
zo dňa 31. augusta 1954
o podpore na úhradu prevádzkových nákladov bytových družstiev
Vláda Československej republiky nariaďuje podľa § 19 č. 2 a § 21 č. 1 zákona č. 106/1953 Zb., o bytovej výstavbe, udržovaní a správe bytového majetku a ich financovaní:

Poskytovanie podpory

§1
Správy pre miestne hospodárstvo, poprípade správy komunálneho hospodárstva rád krajských národných výborov a správy bytového hospodárstva a stavebníctva rád ústredných národných výborov (ďalej len „správy pre miestne hospodárstvo rád krajských národných výborov“) poskytujú po dohode s finančnými odbormi bytovým družstvám (ďalej len „družstvá“) na ich žiadosť podporu na úhradu nevyhnutných prevádzkových nákladov spojených s bytovým hospodárstvom, pokiaľ tieto náklady sa nemôžu uhradiť z príjmov družstva, čítajúc do toho i príjem z iného než bytového majetku.
§2
(1)
Podpora sa družstvu určí na základe schválenej ročnej závierky so zreteľom
a)
na rozdiel, o ktorý sú ročné výdavky družstva, uskutočnené v rámci plánovaných nevyhnutných prevádzkových nákladov bytového hospodárstva, vyššie než jeho plánované ročné výnosy,
b)
na iné príjmy družstva a
c)
na povinnosti, ktoré podľa platných predpisov môžu byť od členov družstva požadované.
(2)
Ak sú skutočné príjmy z činnosti družstva vyššie než plánované výnosy jeho bytového majetku, určí sa podpora so zreteľom na tieto vyššie skutočné príjmy.
§3
Správa pre miestne hospodárstvo rady okresného národného výboru môže po dohode s finančným odborom poskytnúť družstvu na jeho žiadosť štvrťročne vopred preddavok na podporu na základe jeho finančného plánu a plánu vlastných nákladov.
§4 Zrušenie náhrad a zastavenie príspevkov
(1)
Družstvám sa nevyrubí náhrada podľa zákona č. 260/1937 Zb., o náhrade podľa zákonov o stavebnom ruchu, v znení zákona č. 133/1948 Zb. Vyrubenie náhrady podľa tohto zákona, ako aj náhrady predpísanej podľa vládnych nariadení č. 191/1921 Zb., č. 160/1923 Zb. a č. 96/1924 Zb., pokiaľ ich družstvo nezaplatilo, sa zrušuje; rovnako sa družstvám nevyrubí náhrada za platby, ktoré štát za ne vykonal z dôvodu poskytnutej štátnej záruky podľa zákonov o stavebnom ruchu č. 44/1927 Zb., č. 43/1928 Zb., č. 45/1930 Zb. a č. 65/1936 Zb.
(2)
Od 1. januára 1954 sa družstvám neposkytuje štátny príspevok podľa zákona č. 45/1930 Zb. a podľa vládneho nariadenia č. 160/1934 Zb., na Slovensku podľa zákona č. 85/1940 Sl. z., ani príspevok podľa zákona č. 86/1946 Zb. o stavebnej obnove, v znení zákona č. 115/1947 Zb., alebo podľa zákona č. 41/1947 Zb., o štátnej podpore na obytné stavby.
§5 Dohľad
(1)
Dohľad na družstvá, ktorý prislúcha štátnej správe z dôvodu podpôr poskytnutých im podľa doterajších predpisov, vykonáva v budúcnosti Ústredná rada družstiev.
(2)
Správy pre miestne hospodárstvo rád okresných národných výborov a Ministerstvo miestneho hospodárstva sú oprávnené kontrolovať hospodárenie družstiev s poskytnutou podporou. Zistené závady prejednajú s Ústrednou radou družstiev, pokiaľ nemôžu dojednať nápravu vo vlastnom odbore pôsobnosti. K zisteným závadám prihliadnu tiež pri rozhodovaní o určení podpory a o poskytnutí preddavku na ňu. Tým nie je dotknutá možnosť vyvodiť proti zodpovedným osobám dôsledky podľa iných predpisov.
§6 Prechodné ustanovenia
(1)
V druhom polročí 1954 môžu poskytnúť družstvám preddavky na podporu jednak Ministerstvo miestneho hospodárstva po dohode s Ministerstvom financií zo svojho rozpočtu, jednak správy pre miestne hospodárstvo rád krajských národných výborov po dohode s finančnými odbormi z rozpočtov príslušných krajských národných výborov, a to všetky z prostriedkov určených na príspevky bytovým družstvám. Preddavky sa poskytujú na základe žiadostí družstiev doložených ich rozpočtami, ktoré boli podkladom na výplatu preddavkov v prvom polročí tohto roku.
(2)
Po schválení ročných závierok družstiev za rok 1954 určia im podporu na tento rok správy pre miestne hospodárstvo rád krajských národných výborov po dohode s finančnými odbormi; pritom družstvám na túto podporu zúčtujú preddavky, ktoré im boli v roku 1954 poskytnuté. Na toto určenie podpory a zúčtovanie preddavkov na rok 1954 je potrebný súhlas Ministerstva miestneho hospodárstva po dohode s Ministerstvom financií. Prípadný preplatok vráti družstvo do rozpočtu krajského národného výboru; prípadný nedoplatok vyplatí mu správa pre miestne hospodárstvo rady krajského národného výboru z rozpočtu krajského národného výboru na rok 1955.
§7 Vykonávacie predpisy
Podrobné predpisy na vykonanie tohto nariadenia vydá Ministerstvo miestneho hospodárstva po dohode s Ministerstvom financií.
§8 Účinnosť
Toto nariadenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia; vykoná ho minister hospodárstva po dohode s ministrom financií.
Dr. Dolanský v. r.

Dr. Kyselý v. r.