Inteligentné zákony - stvorené pre účtovníkov
Uvádzacia cena
len 1€ bez DPH mesačne

Zákonné opatrenie Predsedníctva Národného zhromaždenia o zriadení Ústredného úradu pre veci národných výborov

Obsah Poznámky Notifikácie
Znenie účinné: od 23.08.1961 do 04.01.1963 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 1/1963 Zb.

85/1961 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 23.08.1961 do 04.01.1963
85
ZÁKONNÉ OPATRENIE
Predsedníctva Národného zhromaždenia
z 9. augusta 1961
o zriadení Ústredného úradu pre veci národných výborov
Vychádzajúc zo smerníc Ústredného výboru Komunistickej strany Československa upevniť ústredné riadenie národných výborov, lepšie zabezpečovať konkrétnu pomoc národným výborom a užšie koordinovať činnosť ministerstiev (ústredných orgánov) vo vzťahu k národným výborom a zriadiť za tým účelom Vládnu komisiu pre národné výbory a Ústredný úrad pre veci národných výborov,
Predsedníctvo Národného zhromaždenia Československej socialistickej republiky sa uznieslo podľa čl. 60 ods. 2 Ústavy na tomto zákonnom opatrení:
§1
Ústredný úrad pre veci národných výborov sa zriaďuje pri vláde ako ústredný orgán štátnej správy.
§2
Hlavnou úlohou Ústredného úradu pre veci národných výborov je pripravovať pre vládu (jej orgány) návrhy týkajúce sa výstavby a činnosti národných výborov a rozpracúvať otázky ďalšieho rozvoja národných výborov a ich úlohy vo vyspelej socialistickej spoločnosti. Podľa pokynov vlády (jej orgánov) Ústredný úrad pre veci národných výborov pomáha národným výborom plniť ich úlohy a odhaľovať vznikajúce nedostatky a v úzkom styku s národnými výbormi a za pomoci ministerstiev (ústredných orgánov) zabezpečuje ich prekonanie; organizuje výmenu skúseností z organizátorskej a výchovnej práce národných výborov, zovšeobecňuje a rozširuje kladné skúsenosti z tejto práce; koordinuje činnosť ministerstiev vo vzťahu k národným výborom, najmä vydávanie právnych predpisov a smerníc, usporadúvanie celoštátnych porád a iných akcií a poskytovanie pomoci národným výborom pri riešení problémov rozvoja jednotlivých odvetví a plní ďalšie úlohy, ktorými ho vláda (jej orgány) poverí. Pri výkone tejto činnosti je oprávnený kontrolovať prácu národných výborov.
§3
(1)
Do pôsobnosti Ústredného úradu pre veci národných výborov prechádzajú z Ministerstva vnútra veci v odbore územného členenia štátu, zabezpečovania socialistického poriadku národnými výbormi, dobrovoľných organizácií a zhromaždení, matrík, ako aj organizačno-technických príprav volieb, pomerov poslancov a systemizácia aparátu národných výborov.
(2)
Na úseku služieb obyvateľstvu a miestneho priemyslu Ústredný úrad pre veci národných výborov zabezpečuje jednotné riešenie zásadných otázok metodických, mzdových a cenových, technického rozvoja, prípravy a kvalifikácie kádrov a ďalej aj vykonávanie predpisov o hospodárení s bytmi i nebytovými miestnosťami a o správe bytového majetku.
(3)
Pri plnení svojich úloh môže Ústredný úrad pre veci národných výborov vydávať na základe zákonov a vládnych nariadení a na ich vykonanie všeobecne záväzné právne predpisy.
§4
Na čele Ústredného úradu pre veci národných výborov je vedúci, ktorého vymenúva a odvoláva vláda.
§5
Pôsobnosť a organizáciu Ústredného úradu pre veci národných výborov podrobnejšie upraví štatút, ktorý schvaľuje vláda.
§6
Ministerstvá (ústredné orgány) a národné výbory úzko spolupracujú s Ústredným úradom pre veci národných výborov a poskytujú mu potrebnú pomoc pri plnení jeho úloh. Ministerstvá sú povinné s ním prejednávať všetky pripravované opatrenia týkajúce sa národných výborov.
§7
Správa pre rozvoj miestneho hospodárstva sa začleňuje do Ústredného úradu pre veci národných výborov. Vládne nariadenie č. 66/1959 Zb. o zriadení Správy pre rozvoj miestneho hospodárstva sa zrušuje.
§8
Toto zákonné opatrenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Novotný v. r.

Fierlinger v. r.

Široký v. r.