Inteligentné zákony - stvorené pre účtovníkov
Uvádzacia cena
len 1€ bez DPH mesačne

Zákonné opatrenie Predsedníctva Národného zhromaždenia o zriadení Ústrednej správy nákupu poľnohospodárskych výrobkov

Obsah Poznámky Notifikácie
Znenie účinné: od 17.04.1962 do 09.04.1967 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 29/1967 Zb.

40/1962 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 17.04.1962 do 09.04.1967
40
ZÁKONNÉ OPATRENIE
Predsedníctva Národného zhromaždenia
z 11. apríla 1962
o zriadení Ústrednej správy nákupu poľnohospodárskych výrobkov
Predsedníctvo Národného zhromaždenia Československej socialistickej republiky sa uznieslo podľa čl. 60 ods. 2 ústavy na tomto zákonnom opatrení:
§1
Zriaďuje sa Ústredná správa nákupu poľnohospodárskych výrobkov; Ústredná správa je ústredným orgánom štátnej správy, zriadeným pri Predsedníctve vlády.
§2
Ústredná správa nákupu poľnohospodárskych výrobkov sa v celej svojej činnosti zameriava dôsledným presadzovaním štátnej disciplíny na úseku nákupu poľnohospodárskych výrobkov na posilnenie autority štátneho plánu nákupu a záväznosti nákupných zmlúv s cieľom dosiahnuť toho, aby všetky poľnohospodárske závody plnili riadne svoje povinnosti voči spoločnosti.
Hlavnými úlohami Ústrednej správy nákupu poľnohospodárskych výrobkov sú najmä:
- zúčastňovať sa aktívne v úzkej spolupráci s Ministerstvom poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva pri zostavovaní a prerokúvaní návrhu jednotného plánu poľnohospodárskej výroby a nákupu v celoštátnom meradle i pri rokovaní s krajmi a okresmi a zabezpečovať, najmä pri rozpise plánu výroby a nákupu, aby úlohy štátneho nákupu sa opierali o dostatočné zabezpečenie úloh vo výrobe,
- zabezpečovať správne vykonanie kontraktácie,
- koordinovať a kontrolovať vo veciach nákupu činnosť všetkých nákupných organizácií,
- riadiť poľnohospodárske nákupné a zásobovacie podniky včítane ich podnikovej činnosti a ich bilančnej činnosti týkajúcej sa zásob nakupovaných poľnohospodárskych výrobkov, riadnej ochrany prevzatých zásob a zabezpečovať riadne plnenie plánovaných potrieb a prostriedkov pre zabezpečovanie poľnohospodárskej výroby,
- riadiť prácu Štátnej inšpekcie akosti poľnohospodárskych výrobkov,
- sledovať účinnosť opatrení vyplývajúcich zo systému nákupu, skúmať podklady a predkladať rozbory a návrhy na riešenie systému nákupu poľnohospodárskych výrobkov.
§3
Na čele Ústrednej správy nákupu poľnohospodárskych výrobkov je jej predseda, ktorého na návrh vlády vymenúva a odvoláva prezident republiky.
§4
Podrobné vymedzenie úloh Ústrednej správy nákupu poľnohospodárskych výrobkov obsahuje štatút, ktorý na návrh jej predsedu vydá vláda.
§5
(1)
Ako orgán Ústrednej správy nákupu poľnohospodárskych výrobkov sa zriaďuje Oblastná správa nákupu poľnohospodárskych výrobkov na Slovensku. Na čele Oblastnej správy je vedúci, ktorého vymenúva a odvoláva predseda Ústrednej správy.
(2)
Oblastná správa nákupu poľnohospodárskych výrobkov na Slovensku plní svoje úlohy v úzkej spolupráci s orgánmi Slovenskej národnej rady. Rozsah úloh Oblastnej správy vymedzí štatút Ústrednej správy nákupu poľnohospodárskych výrobkov.
§6
Ústredná správa nákupu poľnohospodárskych výrobkov je oprávnená vydávať na základe príslušných zákonov a vládnych nariadení vo svojej pôsobnosti všeobecne záväzné predpisy a metodicky riadiť činnosť na úseku nákupu poľnohospodárskych výrobkov.
§7
Toto zákonné opatrenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Novotný v. r.

Fierlinger v. r.

v z. Dolanský v. r.