Inteligentné zákony - stvorené pre účtovníkov
Uvádzacia cena
len 1€ bez DPH mesačne

Vyhláška Ústredného geologického úradu, ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky geologických prác

Obsah Poznámky Notifikácie
Znenie účinné: od 01.07.1964 do 31.12.1967 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 128/1967 Zb.

149/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.07.1964 do 31.12.1967
149
VYHLÁŠKA
Ústredného geologického úradu
z 30. júna 1964,
ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky geologických prác
Ústredný geologický úrad v dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi a po schválení hlavným arbitrom Československej socialistickej republiky ustanovuje podľa § 392 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb.:
§1 Rozsah platnosti
(1)
Táto vyhláška upravuje všetky dodávky geologických prác. Týmito prácami sa rozumejú najmä:
a)
ucelený súbor geologických prác, vrátane projektu a geologického posudku (záverečné zprávy), buď
aa) z odboru ložiskovej geológie alebo
bb) z odboru stavebnej geológie, hydrogeológie a balneológie;
b)
čiastkové práce, t. j.
aa) vrtné a iné technické práce vykonávané podľa projektu odberateľa a za jeho riadenia alebo
bb) vyhodnocovacie práce podľa požiadaviek odberateľa (napr. vyhodnotenie geologickej, geochemickej alebo geofyzikálnej dokumentácie), poradenská činnosť pri vykonávaní stavebných prác a pod.
(2)
Táto vyhláška sa nevzťahuje na dodávky geologických prác z dovozu a pre vývoz.
§2 Hospodárske zmluvy
Na dodávky geologických prác sa uzavierajú:
a)
zmluvy o príprave dodávok geologických prác,
b)
zmluvy o dodávke geologických prác.
§3 Zmluva o príprave dodávok geologických prác
(1)
Zmluvu o príprave dodávok geologických prác si dodávateľ a odberateľ vytvárajú predpoklady pre stabilizáciu vzájomných hospodárskych vzťahov, pre skvalitnenie plánovania, zhospodárnenie geologických prác a pre skracovanie dodacích lehôt.
(2)
Návrh zmluvy o príprave dodávok predkladá odberateľ dodávateľovi do 31. júla pre budúci rok alebo pre nasledujúce roky. Návrh zmluvy o príprave dodávok geologických prác zasiela odberateľ dodávateľovi v dvoch vyhotoveniach.
(3)
Zmluvy o príprave dodávok uzavierajú organizácie vtedy, ak to vyžaduje rozsah a význam prác; zmluvy sa uzavierajú spravidla na obdobie dlhšie ako rok.
(4)
Zmluva o príprave dodávok geologických prác obsahuje údaje týkajúce sa budúcich dodávok, najmä:
a)
určenie požadovaných prác čo do miesta, druhu a poradia dôležitosti,
b)
predpokladaný objem prác v technických jednotkách,
c)
predpokladaný náklad podľa cenníka.
§4 Zmluva o dodávke geologických prác
(1)
Zmluva o dodávke geologických prác sa uzaviera spravidla na jeden rok, výnimočne na kratší čas, a to na celý objem prác, ktoré sa majú vykonať v príslušnom období.
(2)
Organizácie v zmluve spravidla dohodnú:
1.
pri dodávke prác uvedených v § 1 ods. 1 písm. a), aa) oblasť, požadovaný stupeň podrobnosti prieskumu, druh, množstvo, kategóriu a akosť zásob a súpis podkladov, ktoré odberateľ odovzdá dodávateľovi;
2.
pri dodávke prác uvedených v § 1 ods. 1 písm. a), bb) miesto, kde sa má prieskum vykonať, účel a rozsah stavby a označenie stupňa prípravnej a projektovej dokumentácie, pre ktorú je určený prieskum (napr. výhľadová štúdia, investičná úloha, úvodný projekt), súpis podkladov, ktoré odberateľ odovzdá dodávateľovi a lehotu, v ktorej odovzdá dodávateľ výsledky meračských prác;
3.
pri dodávke prác uvedených v § 1 ods. 1 písm. b), aa) presné označenie miesta prieskumu a spôsob prác podľa projektu predloženého odberateľom;
4.
pri dodávke prác uvedených v § 1 ods. 1 písm. b), bb) druh objednaných prác a ďalšie údaje podľa ich povahy.
(3)
Návrh zmluvy o geologických prácach zasiela odberateľ dodávateľovi v štyroch vyhotoveniach
a)
pri zmluvách uzavieraných na obdobie jedného roka najneskoršie 45 dní pred začiatkom roka, v ktorom sa majú práce začať,
b)
pri zmluvách uzavieraných na obdobie kratšie ako rok najneskoršie do 45 dní pred začiatkom štvrťroka, v ktorom sa majú práce začať.
§5 Povinnosti dodávateľa
(1)
Dodávateľ je povinný vykonať geologické práce podľa projektu vypracovaného podľa predpisov o projektovaní a rozpočtovaní geologických prác*), prípadne podľa príslušných technických noriem.
(2)
Ak sa nedohodne organizácia inak, je dodávateľ povinný po dokončení vrtov sondy zlikvidovať zasypaním tak, aby nedochádzalo k usadnutiu terénu, a odviezť prebytočný vyťažený materiál. V prípade neskoršieho usadnutia je dodávateľ povinný vykonať dodatočnú úpravu zasypania i úpravu terénu. Tým nie je dotknutá povinnosť dodávateľa vykonávať v odôvodnených prípadoch oddelene skrývku ornice pred začatím prác, ani povinnosť odstrániť po skončení prác všetky zvyšky prevádzkových zariadení a príslušnú plochu urovnať a upraviť do pôvodného stavu tak, aby bola schopná na ďalšie hospodárske využitie**). Rozsah týchto rekultivačných prác, prípadne výdlažby dohodnú organizácie po predchádzajúcom rokovaní s príslušným národným výborom. Náklady vzniknuté plnením týchto povinností uhradí odberateľ v rámci celkových nákladov geologických prác.
(3)
Dodávateľ je povinný viesť denník prieskumných prác (vrtný denník) a zasielať odberateľovi v dohodnutých lehotách kópie záznamov tohto denníka.
(4)
Pri ucelenom súbore geologických prác vypracuje dodávateľ posudok vo forme záverečnej zprávy v siedmich vyhotoveniach, ak ide o práce uvedené v § 1 ods. 1 písm. a, aa), a v ôsmich vyhotoveniach, ak ide o práce uvedené v § 1 ods. 1 písm. a), bb). Z tohto počtu si dodávateľ ponechá jedno vyhotovenie pre svoj archív, jedno vyhotovenie zašle Geologickému fondu***) a ostatné doručí odberateľovi.
(5)
Dodávateľ je povinný geologické vzorky riadne získavať, ukladať a opatrovať do času ich prevzatia odberateľom. Vzorkovnice so získanými vzorkami je dodávateľ povinný dopraviť k najbližšej ceste zjazdnej pre nákladné automobily.
(6)
Ak požaduje odberateľ pri zmluvách o dodávke geologických prác, ktoré zahrňujú len terénne práce, zmenu v rozsahu technických jednotiek nepresahujúcu ± 10 %, je dodávateľ povinný na túto zmenu pristúpiť.
§6 Povinnosti odberateľa
(1)
Odberateľ uceleného súboru geologických prác (§ 1 ods. 1) je povinný:
a)
odovzdať dodávateľovi pracovisko zbavené akýchkoľvek prekážok a závad, či už faktických alebo právnych, ktoré by bránili začatiu a plynulému vykonávaniu týchto prác. Odberateľ je teda najmä povinný zadovážiť:
1.
potvrdenie, že v miestach navrhovaných sond nebudú dotknuté podzemné zariadenia, napr. káble, vodovody, plynovody, kanalizácie a pod.;
2.
povolenie užívateľa (jednotného roľníckeho družstva, lesnej správy a pod.) pre vstup na pozemok, kde sa majú konať práce, ak zadováženie týchto povolení nepreberie dodávateľ zmluvou;
3.
ak ide o hydrogeologické práce alebo balneologické sondy, povolenie vodohospodárskeho orgánu na užívanie podzemných vôd alebo zriaďovanie vodohospodárskych diel a zariadení;)
4.
ak ide o vstup na uzavreté územia, povolenie príslušných orgánov;
5.
ak ide o práce v ochrannom pásme prírodného liečivého zdroja, súhlas inšpektorátu kúpeľov a žriedel;††)
6.
včasné ohlásenie zamýšľaného vykonávania geologických prác za dodávateľa okresnému národnému výboru a miestnemu národnému výboru;†††)
b)
zúčastniť sa na výzvu dodávateľa prejednania prípadných požiadaviek tretích osôb na náhradu škôd spôsobených pri vykonávaní geologických prác;
c)
v spolupráci s dodávateľom plynule sledovať a kontrolovať vykonávanie prác.
(2)
Odberateľ čiastkových prác [§ 1 ods. 1 písm. b), aa)] má okrem povinností uvedených v predošlom odseku tieto ďalšie povinnosti:
a)
oznámiť dodávateľovi, u ktorého orgánu štátnej správy alebo socialistickej organizácie si zabezpečil vykonanie znaleckého úkonu, pozostávajúceho z riadenia a vyhodnocovania týchto prác;*)
b)
vytýčiť miesta jednotlivých sond vždy včas pred začatím prác, prípadne pred dokončením predchádzajúcej sondy, aby sa nezdržovalo vykonávanie sondáže;
c)
získané vzorky hornín protokolárne prevziať a odviezť najneskoršie do likvidácie pracoviska;
d)
zaslať Geologickému fondu plán týchto prác a po ich dokončení zprávu o výsledkoch s potrebnou dokumentáciou;**)
e)
odovzdať dodávateľovi projekt geologických prác, pokiaľ v zmluve nie je dohodnuté inak.
§7 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júlom 1964.
Predseda:
Pravda v. r.
*)
Vyhláška Ústredného geologického úradu a Ministerstva financií č. 22/1961 Zb. o projektovaní, rozpočtovaní, plánovaní, financovaní, fakturovaní a platení geologických prác.
**)
***)
Vyhláška Ústredného geologického úradu č. 123/1961 Zb. o registrácii geologických prác a o zhromažďovaní a evidencii ich výsledkov.
†)
§ 8 ods. 1 zákona č. 11/1955 Zb. o vodnom hospodárstve v znení zákona č. 12/1959 Zb. (vyhlášky č. 13/1959 Zb.).
††)
Smernica Ministerstva zdravotníctva a Ústredného geologického úradu o vykonávaní vrtných prác, prác podliehajúcich banskému zákonu a iných zemných prác v oblastiach prírodných liečivých zdrojov uverejnené v čiastke 51 Úradného listu (Ú. v.) z roku 1959.
†††)
§ 9 ods. 2 vyhlášky ministerstva pôdohospodárstva č. 7/1960 Zb. o ochrane poľnohospodárskeho pôdneho fondu a čl. 6 vyhlášky Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva č. 17/1961 Zb., ktorou sa vydávajú vykonávacie predpisy k lesnému zákonu.
*)
Zákon č. 47/1959 Zb. o úprave právnych pomerov znalcov a tlmočníkov.
**)
Vyhláška Ústredného geologického úradu č. 132/1961 Zb. o registrácii geologických prác a o zhromažďovaní a evidencii ich výsledkov.