Inteligentné zákony - stvorené pre účtovníkov
Uvádzacia cena
len 1€ bez DPH mesačne

Vládne nariadenie o dodatkovom odvode pri nesplnení určených úloh dodávok pre zahraničný obchod

Obsah Poznámky Notifikácie
Znenie účinné: od 28.12.1967 do 31.12.1977 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 62/1977 Zb.

130/1967 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 28.12.1967 do 31.12.1977
130
VLÁDNE NARIADENIE
zo 6. decembra 1967
o dodatkovom odvode pri nesplnení určených úloh dodávok pre zahraničný obchod
Vláda Československej socialistickej republiky ustanovuje podľa § 9 ods. 2 písm. d) zákona č. 83/1966 Zb. o štvrtom päťročnom pláne rozvoja národného hospodárstva Československej socialistickej republiky:
§1
(1)
Ak dodávateľské organizácie a organizácie poverené vykonávaním zahraničného obchodu nesplnia v určenom menovom členení záväzne určený objem dodávok pre vývoz (ďalej len „nesplnená časť dodávok“)*), uloží sa im dodatkový odvod.
(2)
Dodatkový odvod sa taktiež uloží dodávateľským organizáciám, ktoré v určenom menovom členení zhoršia určené saldo medzi dodávkami pre vývoz a dodávkami neinvestičnej povahy z dovozu alebo ich pomer (ďalej len „nesplnená časť dodávok“).*)
§2
(1)
Dodatkový odvod podľa § 1 ukladajú dodávateľským organizáciám a organizáciám povereným vykonávaním zahraničného obchodu priamo nadriadené orgány, a to sumou určenou podľa tohto nariadenia. Uloženie dodatkového odvodu priamo nadriadené orgány spolu vopred prerokujú.
(2)
Nadriadené orgány oznámia sumu uloženého dodatkového odvodu príslušnému okresnému národnému výboru.
§3
Základom pre výpočet dodatkového odvodu je celková hodnota nesplnenej časti dodávok v cenách franko čs. hranice vrátane devízových úrokov, prípadne znížená o hodnotu zvýšených úloh prevzatých podľa § 4.
§4
Ak sa dodávateľská organizácia zaviaže zvýšiť záväzný objem dodávok pre vývoz, zlepšiť saldo medzi dodávkami pre vývoz a dodávkami neinvestičnej povahy z dovozu alebo ich pomer v určenom menovom členení pre nasledujúci rok a priamo nadriadený orgán po dohode s Ministerstvom zahraničného obchodu taký záväzok príjme, zníži sa základ pre výpočet dodatkového odvodu podľa § 3 o hodnotu prevzatého zvýšenia úlohy, prípadne zlepšeného salda alebo pomeru. O prevzatý záväzok zvyšujú sa úlohy budúceho roka pre účely prípadného výpočtu dodatkového odvodu.
§5
(1)
Dodávateľské organizácie vykonávajú dodatkový odvod vo výške 18 % zo základu podľa § 3.
(2)
Organizácie poverené vykonávaním zahraničného obchodu vykonávajú dodatkový odvod vo výške časti obchodného rozpätia, pripadajúcej na režijné náklady, zo základu podľa § 3.
§6
Dodatkový odvod vykonajú organizácie do 30 dní po jeho uložení na bankové účty štátneho rozpočtu, a pokiaľ ide o organizácie riadené národnými výbormi, na príslušný účet riadiaceho národného výboru.
§7
Ministerstvo financií môže v odôvodnených prípadoch povoliť výnimku z ustanovenia § 5.
§8
Ustanovenia tohto nariadenia sa vzťahujú na nesplnené časti dodávok začínajúc rokom 1968.
§9
Toto nariadenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Lenárt v. r.
*)
§ 10 a § 11 ods. 2 vládneho nariadenia č. 100/1966 Zb. o plánovitom riadení národného hospodárstva.