Inteligentné zákony - stvorené pre účtovníkov
Uvádzacia cena
len 1€ bez DPH mesačne

Zákon Slovenskej národnej rady o Komisii Slovenskej národnej rady pre národné výbory.

Obsah Poznámky Notifikácie
Znenie účinné: od 21.07.1967 do 31.12.1968 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 207/1968 Zb.

77/1967 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 21.07.1967 do 31.12.1968
77
ZÁKON
Slovenskej národnej rady
z 21. júla 1967
o Komisii Slovenskej národnej rady pre národné výbory
Slovenská národná rada sa uzniesla na tomto zákone:
§1
(1)
Zriaďuje sa Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory. Na jej čele je povereník-predseda.
(2)
Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory plní úlohy iniciatívneho, kontrolného a výkonného orgánu Slovenskej národnej rady pri jej účasti na riešení základných otázok národných výborov na Slovensku, ako aj pri zabezpečovaní riadenia a kontroly národných výborov Predsedníctvom Slovenskej národnej rady podľa zásadných smerníc vlády.
§2
Na Komisiu Slovenskej národnej rady pre národné výbory prechádza doterajšia pôsobnosť Komisie Slovenskej národnej rady pre rozvoj miestneho hospodárstva, ktorá sa súčasne zrušuje.
§3
(1)
Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory zúčastňuje sa na príprave plánov a rozpočtu krajských národných výborov na Slovensku a svoje stanovisko k nim oznamuje Finančnej a rozpočtovej komisii Slovenskej národnej rady a Slovenskej plánovacej komisii.
(2)
Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory v spolupráci so Slovenskou plánovacou komisiou a povereníkom SNR pre financie predkladá Predsedníctvu Slovenskej národnej rady návrhy na použitie finančných rezerv vyčlenených pre národné výbory na Slovensku.
§4
Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory najmä:
a)
sleduje a kontroluje plnenie zásadných úloh národných výborov vyplývajúcich zo zákonov a iných právnych predpisov, ďalej z uznesení Národného zhromaždenia, vlády, Slovenskej národnej rady a jej Predsedníctva a dbá o upevňovanie socialistickej zákonnosti. Na odstránenie nedostatkov v činnosti národných výborov prijíma opatrenia a predkladá návrhy Slovenskej národnej rade a jej Predsedníctvu,
b)
v spolupráci s výkonnými orgánmi Slovenskej národnej rady a s vedeckými ustanovizňami a po prerokovaní s národnými výbormi pripravuje návrhy týkajúce sa organizácie a výstavby národných výborov,
c)
sleduje a kontroluje činnosť národných výborov na úseku sociálneho zabezpečenia a hodnotí vývoj a účelné vynakladanie prostriedkov na sociálne zabezpečenie na Slovensku,
d)
zúčastňuje sa v súčinnosti s Právnou komisiou Slovenskej národnej rady na príprave všeobecne záväzných právnych predpisov týkajúcich sa organizácie a činnosti národných výborov; pripravuje návrhy na zmeny v územnom členení štátu týkajúce sa územia Slovenska,
e)
organizuje výmenu skúseností z práce národných výborov, zovšeobecňuje, rozširuje a pomáha uplatňovať nové skúsenosti a správne formy a metódy práce orgánov a aktívov národných výborov,
f)
zabezpečuje zvyšovanie kvalifikácie funkcionárov a pracovníkov národných výborov a v spolupráci s ostatnými výkonnými orgánmi Slovenskej národnej rady organizuje pre nich školenie,
g)
sleduje, ako národné výbory vybavujú sťažnosti, námety a návrhy pracujúcich a ako ich využívajú vo svojej práci.
§5
(1)
Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory podľa pokynov Predsedníctva Slovenskej národnej rady zabezpečuje koordináciu činnosti povereníkov a predsedov komisií Slovenskej národnej rady vo vzťahu k národným výborom na Slovensku. Za tým účelom najmä
a)
dbá o to, aby svojou účelnou a kvalifikovanou pomocou a včasným riešením problémov vytvárali priaznivé podmienky pre činnosť národných výborov, ich orgánov a nimi riadených organizácií na jednotlivých úsekoch hospodárstva a kultúry a napomáha rozvíjanie vzájomnej spolupráce a úzkej súčinnosti medzi orgánmi Slovenskej národnej rady a národnými výbormi najmä pri riešení koncepčných otázok,
b)
sleduje plnenie zásadných úloh výkonných orgánov Slovenskej národnej rady vo vzťahu k národným výborom a v spolupráci s jednotlivými zložkami výkonného aparátu Slovenskej národnej rady, preveruje, akými metódami a s akými výsledkami plnia národné výbory svoju funkciu na jednotlivých úsekoch svojej činnosti.
(2)
Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory informuje Predsedníctvo Slovenskej národnej rady o problémoch a nedostatkoch, ktoré sa prejavujú v práci výkonných orgánov Slovenskej národnej rady vo vzťahu k národným výborom a predkladá mu návrhy na ich riešenie; vyjadruje sa k návrhom, ktoré Predsedníctvu Slovenskej národnej rady predkladajú orgány Slovenskej národnej rady, pokiaľ z nich vyplývajú zásadné úlohy pre národné výbory.
§6
(1)
Na úseku miestneho hospodárstva Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory v súlade so základnými funkciami miestneho hospodárstva v národnom hospodárstve vypracúva perspektívy a koncepcie jeho rozvoja a pomáha národným výborom pri rozpracúvaní a realizácii úloh určených pre miestne hospodárstvo. Osobitnú pozornosť venuje otázkam technického rozvoja, uplatňovaniu nových poznatkov vedy a techniky v praxi, zlepšovaniu organizácie práce, zvyšovaniu úrovne odborného vedenia a kvalifikácie pracovníkov miestneho hospodárstva, ako aj zovšeobecňovaniu a výmene pokrokových skúseností medzi jednotlivými krajmi a okresmi.
(2)
Na úseku bytovej politiky Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory vypracúva národohospodárske rozbory hospodárenia s bytmi a nebytovými priestormi, vypracúva návrhy zásad bytovej politiky a zabezpečuje dodržiavanie predpisov o hospodárení s bytmi a nebytovými priestormi národnými výbormi na Slovensku.
§7
Na úseku archívnictva Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory
a)
riadi Slovenskú archívnu správu,
b)
sleduje plnenie úloh archívnictva na Slovensku, pričom dbá o to, aby slúžilo politickým, vedeckým, kultúrno-osvetovým a hospodárskym potrebám rozvoja spoločnosti.
§8
Komisia Slovenskej národnej rady pre národné výbory spolupracuje s výbormi Národného zhromaždenia, najmä s výbormi Národného zhromaždenia pre národné výbory, a to predovšetkým pri príprave zásadných zákonodarných opatrení, pri kontrolnej a previerkovej činnosti a pri hodnotení dodržiavania socialistickej zákonnosti.
§9
(1)
Povereník-predseda Komisie SNR pre národné výbory ako výkonný orgán Slovenskej národnej rady plní úlohy zverené v medziach právomoci Slovenskej národnej rady povereníkom Slovenskej národnej rady.*)
(2)
Povereník-predseda Komisie SNR pre národné výbory riadi a zodpovedá za prácu aparátu komisie.
§10
(1)
Vo veciach všeobecnej vnútornej správy národných výborov, miestneho hospodárstva a archívnictva plní povereník-predseda Komisie SNR pre národné výbory ďalšie úlohy v rozsahu určenom vládou.
(2)
Úlohy zverené podľa odseku 1 plní povereník-predseda Komisie SNR pre národné výbory v úzkej spolupráci s ministrom vnútra; pri výkone tejto právomoci spravuje sa smernicami ministra vnútra.
§11
Pokiaľ z ustanovení tohto zákona nevyplýva iné, vzťahuje sa na Komisiu SNR pre národné výbory zákon Slovenskej národnej rady č. 124/1964 Zb. o rokovacom a pracovnom poriadku Slovenskej národnej rady.
§12
Zrušuje sa § 46 zákona SNR č. 124/1964 Zb. o rokovacom a pracovnom poriadku Slovenskej národnej rady.
§13
Tento zákon nadobúda účinnosť dňom schválenia Slovenskou národnou radou.
Predseda:

Chudík v. r.