Predpis bol zrušený predpisom 152/1995 Z. z.
§1 Predmet úpravy
§2 Podmienky ohlasovania výroby potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a činností súvisiacich s ich uvádzaním do obehu
§3 Ohlasovanie činnosti
§4 Podmienky uvádzania potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov do obehu
§4a Podmienky uvádzania určených výrobkov do obehu
§4b Dokumentácia
§4c Vyhlásenie o zhode
§4d Podmienky uvádzania čerstvého ovocia, čerstvej zeleniny a konzumných zemiakov z dovozu do obehu
§5 Prechodné ustanovenie
§6 Účinnosť
Číslo položky | Položka | Zodpovedá |
colného | KP | |
sadzobníka | ||
1517 | Stužené jedlé tuky (všetky druhy stužených jedlých tukov rastlinného | 15.43 |
pôvodu, ktoré obsahujú aj akékoľvek množstvo živočíšneho tuku) | ||
1902 | Výrobky cestovinárske | 15.85 |
- cestoviny vaječné bežné, zeleninové, s prísadami a vitamínmi | ||
- cestoviny nevaječné s plnkami (mäsovou, syrovou, hydinovou, | ||
rybacou) | ||
- cestoviny vaječné s plnkami (mäsovou, syrovou, hydinovou, rybacou) | ||
2106 | Jedlá hotové konzervované1) | 15.89.14 |
-jedlá hotové konzervované mäsité doplnené rastlinnými zložkami | ||
potravín, ako ryža, zelenina, cestoviny, strukoviny | ||
- nátierky mäsité so zložkami rastlinného pôvodu | ||
- nátierky zeleninové so zložkami živočíšneho pôvodu | ||
2106 | Jedlá hotové mrazené1) | 15.89.14 |
-jedlá hotové mrazené, polievky a polotovary, mäsité doplnené | ||
rastlinnými zložkami, ako ryža, zelenina, strukoviny, cestoviny | ||
2106 90 | Cestovné občerstvenie1) | 15.89.14 |
- zložené výrobky (kolekcie) z hotových konzervovaných mäsitých jedál | ||
so zložkami rastlinného pôvodu alebo doplnených rastlinnými | ||
zložkami potravín a mäsitých a zeleninových nátierok s rôznym | ||
podielom mäsovej alebo zeleninovej zložky | ||
2103, 2104 | Potravinárske koncentráty a iné upravené potraviny | 15.89.11 |
- polotovary na výrobu potravinárskych koncentrátov | 15.87.12 | |
- prípravky polievkové a pokrmové | ||
- prípravky do polievok, prívarkov a prípravky k ostatným pokrmom | ||
- polievky pastovité | ||
- polievky lisované | ||
- polievky dehydrované | ||
- bujóny | ||
- hmoty polievkové zrnité | ||
- prívarky koncentrované | ||
- polievky hotové | ||
- prípravky polievkové ostatné | ||
- zmesi potravinárske pripravené v prášku a jedlá dehydrované | ||
- koncentráty potravinárske a iné upravené potraviny ostatné | ||
- koncentráty potravinárske špeciálne |
Číselný kód colného sadzobníka | Názov položky | Zodpovedá KP |
Potraviny na osobitné výživové účely sú: 1. potraviny na výživu dojčiat, 2. potraviny ako následné výživové prípravky na báze cereálií pre dojčatá a malé deti, 3. potraviny ako následné výživové doplnkové prípravky pre dojčatá a malé deti, 4. potraviny so zníženým množstvom sodíka a náhrady jedlej soli, 5. bezgluténové potraviny, 6. potraviny pre fenylketonurikov, 7. potraviny pre diabetikov, 8. potraviny na regulovanie telesnej hmotnosti, 9. potraviny ako výživové doplnky na báze vitamínov a minerálnych látok | ||
Nové potraviny a nové zložky, ktoré sa v konkrétnych potravinách bežne nepoužívajú alebo pochádzajú z procesov, ktoré sa pri výrobe potravín bežne nepoužívajú | Všetky KP | |
0408, 0410 | Hmoty vaječné, majonézy a krémy, konzervy vaječné a výrobky z tepelne neopracovaných vajec | 15.89.12 |
2105 | Zmrzliny cukrárenské | 15.52.10 |
Pokrmy studenej kuchyne (lahôdkárske výrobky) | 15.89.14 | |
2106 | Pokrmy hotové mrazené alebo chladené na účely spoločného stravovania | 15.89.14 |
2201, 2202 | Stolová, dojčenská, balená pitná voda, prírodné minerálne vody a sódová voda Povzbudzujúce nápoje | 15.98.11 15.98.12 |
0401 | Výrobky z nepasterizovaného mlieka | 15.51 |
2106 | Rastlinné výťažky - bylinkové a ovocné čaje | 15.86.15 |
2501 | Kuchynská a morská soľ na ľudskú výživu | 14.40.10 |
Nové prídavné látky |
Číselný kód colného sadzobníka | Názov položky | Zodpovedá KP |
1207 | Olejnaté semená,1) z toho len - sezamové semená - mak | 01.11.33 01.11.35 |
0209 | Slanina údená | 15.11.30 |
1501 | Masť bravčová škvarená | 15.11.30 |
0207 | Hydina zabitá čerstvá, chladená a mrazená Hydinové droby čerstvé, chladené a mrazené Hydina delená čerstvá, chladená a mrazená Polotovary hydinové čerstvé, chladené a mrazené2) | 15.12.11 15.12.12 |
2005 | Výrobky zemiakové sušené, smažené a ostatné3) | 15.31.12 |
2009 | Ovocné šťavy4) Ovocné a zeleninové šťavy, ovocie tekuté a zelenina tekutá | 15.32.10 |
0710 | Výrobky zeleninové mrazené | 15.33.11 |
2002, 2003, 2004, 2005 | Zelenina konzervovaná inak ako vínnym octom alebo kyselinou octovou okrem homogenizovaných zeleninových výrobkov pre detskú výživu, kečupu, paradajkovej omáčky | 15.33.14 |
2001 | Zelenina konzervovaná octom alebo kyselinou octovou, z toho zelenina konzervovaná octom, uhorky konzervované octom a huby konzervované octom | 15.33.15 |
0811 | Výrobky ovocné mrazené | 15.33.21 |
0405 | Maslo a iné tuky pochádzajúce z mlieka; nátierky z mliečnych tukov5) | 15.51.30 |
0406 | Tvaroh a výrobky tvarohové, termixy6) | 15.51.40 |
1006 | Ryža, okrem ryže na siatie | 15.61.10 15.61.40 |
1103 | Krupica, prášok a pšeničné aglomerované výrobky (krupica pšeničná a krupica pšeničná dehydrovaná) | 15.61.31 |
1104, 1904 | Ostatné výrobky z obilných zŕn (vrátane kukuričných lupienkov) - raňajky obilné, - výrobky a pochúťky obilné tepelne upravené | 15.61.33 |
1108, 1901 | Natívne škroby potravinárske, výrobky zo škrobu dezertného typu (prášky pudingové a krémové), mliečne pudingy i hotové7) | 15.62.22 15.88.10 |
1905 | Výrobky pekárske trvanlivé Pečivo trvanlivé Výrobky cereálne extrudované | 15.82.11 15.82.12 15.82.13 |
1805 | Kakaový prášok konzumný | 15.84.13 |
1704 | Cukrovinky bez kakaa (vrátane bielej čokolády) | 15.84.23 |
1806 | Čokoláda a ostatné potravinové prípravky obsahujúce kakao | 15.84.14 15.84.22 |
2006 | Ovocie, orechy, ovocné kôry a šupky a iné časti rastlín, konzervované cukrom - výrobky napustené cukrom a kandizované | 15.84.24 |
2101 | Kávoviny Výťažky čajové | 15.86.12 15.86.14 |
2104 | Prípravky na polievky a na bujóny, pripravené polievky alebo bujóny8) | 15.89.11 |
2102 | Droždie Hotové prášky do pečiva9) | 15.89.13 |
0713, 1901, 2106 | Výrobky zo strukovín a strukoviny balené | 15.89.14 15.61.23 15.61.32 |
2202 | Ovocné nealkoholické nápoje, sirup konzumný, nápoje nealkoholické v prášku, limonády, sirup limonádový a sirup pre minerálne vody10) | 15.98.12 |
Číselný kód colného sadzobníka | Názov položky | Posúdenie zhody | Zodpovedá KP |
0409 | Prírodný med1) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - farbivá, - mikrobiologické skúšky,2) - sacharóza, hydroxymetylfurfural, rezíduá veterinárnych liečiv, - peľová analýza | 01.25.21 |
0210 | Mäso údené | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, -PCB, - polyaromatické uhľovodíky, - dusičnany, - voda, bielkoviny, P (ako P2O5), - mikrobiologické skúšky3) | 15.13.11 |
1604 | Výrobky rybie | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, As, - PCB, farbivá, konzervačné látky, - histamín, - mikrobiologické skúšky4) | 15.20.14 |
0712 | Zelenina sušená Huby sušené5) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - dusičnany, - rezíduá po plynovaní (ak sa použil plyn), - mikrobiologické skúšky6) | 15.33.13 |
0813, 2007, 2008 | Džemy a rôsoly, marmelády, lekváre, kompóty, ovocie sušené a ostatné konzervované ovocie, ovocie a plody suché upravené | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, Sn (v konzervách), - konzervačné látky, farbivá a sladidla (2007, 2008), - mikrobiologické skúšky6) | 15.33.22 |
15.33.25 | |||
15.33.23 | |||
1516, 1517 | Živočíšne alebo rastlinné tuky a oleje a ich frakcie, hydrogenované, esterifikované Stužené jedlé tuky | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, Ni, Cu, - konzervačné látky, syntetické farbivá, - mikrobiologické skúšky,7) - vitamíny, prípadne iné výživové látky, ak sa pridávajú alebo uvádzajú na obale | 15.42.13 |
15.43.10 | |||
0406 | Syry (všetky druhy vrátane bryndze z pasterizovaného mlieka)8) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - dusitany, dusičnany (v prírodných syroch), - NaCl, kyslosť (bryndza, plesňové syry), - mykotoxíny (plesňové syry), - mikrobiologické skúšky9) | 15.51.40 |
0401 | Mlieko a smotana nezahustené nesladené s obsahom tuku do 6 % hmotnosti a nad 6 % hmotnosti8) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - PCB - kyslosť - mikrobiologické skúšky9) | 15.51.11 |
15.51.12 | |||
0403 | Jogurt a ostatné druhy skvaseného alebo acidofilného mlieka alebo smotany - výrobky mliečne skvasené8) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - PCB, konzervačné látky, syntetické farbivá a sladidla, - mikrobiologické skúšky9) | 15.51.52 |
2105 | Zmrzlina a ostatné podobné mrazené výrobky okrem zmrzlín cukrárenských10) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - konzervačné látky, syntetické farbivá a sladidla, - mikrobiologické skúšky9) | 15.52.10 |
1902 | Cestoviny, tiež varené, plnené alebo inak pripravované | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, Cu, - farbivá, - mikrobiologické skúšky11) | 15.85.11 |
15.85.12 | |||
2103 | Prípravky na omáčky a pripravené omáčky, korenisté zmesi a zmesi prísad na ochutenie, horčičná múčka a hotová horčica, z toho len hotové omáčky, miešané korenisté zmesi, horčica, kečup | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, Ni, - farbivá, konzervačné látky, - mikrobiologické skúšky12) | 15.87.12 |
2206 | Ovocné vína Medovina13) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - sladidla, konzervačné látky, - mikrobiologické skúšky14) | 15.94.10 |
2203 | Pivo zo sladu8) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - aflatoxíny, nitrozaminy, sladidla, syntetické farbivá, - mikrobiologické skúšky14) | 15.96.10 |
2208 | Destiláty, likéry a ostatné liehové nápoje, zložené alkoholické prípravky používané na výrobu nápojov (okrem etylalkoholu nedenaturovaného s objemovým alkoholometrickým titrom menším ako 80 % vôl.) - liehoviny | - ftaláty, - metylalkohol, - syntetické farbivá a syntetické sladidla, - mikrobiologické skúšky12) | 15.91.10 |
2204, 2205 | Víno stolové Vína vo fľašiach z dovozu15) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, Cu (vermut), - konzervačné látky, - syntetické farbivá a syntetické sladidla, - mikrobiologické skúšky,14) - obsah prchavých kyselín | 15.93.11 15.93.12 15.95.10 |
0802 | Ovocie škrupinové, z toho len mandle vylúpané, lieskové oriešky vylúpané a pistácie16) | - aflatoxíny, - mikrobiologické skúšky17) | 01.13.24 |
1601, 1602 | Mäsové výrobky (z hovädzieho, teľacieho, bravčového a baranieho mäsa) okrem údeného mäsa Mäsové konzervy Mäsové výrobky hydinové Konzervy z drobných hospodárskych zvierat a zveriny Jedlá hotové mäsité, konzervované alebo mrazené | - dusitany, dusičnany, - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - PAU, PCB, - fosfáty, - mikrobiologické skúšky,18) - NaCl, tuk, bielkoviny, škrob, voda, - aktivita vody | 15.13.12 |
1604 | Konzervy z morských rýb Konzervy zo sladkovodných rýb | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, As, Sn, - histamín, parazity, PCB, - konzervačné látky, farbivá, - mikrobiologické skúšky,19) -NaCl | 15.20.14 |
1605 | Kôrovce, mäkkýše v konzervách Konzervy z lastúrovitých zvierat a kôrovcov | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, As, - histamín, parazity, PCB, - konzervačné látky, farbivá, - mikrobiologické skúšky,19) -NaCl | 15.20.15 |
1507, 1508, 1509, 1512, 1514 | Sójový olej, arašidový olej, olivový olej, slnečnicový olej, repkový alebo horčicový olej - na ľudskú výživu | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, Ni, Cu, - antioxidanty, - konzervačné látky, - syntetické farbivá, - mikrobiologické skúšky,7) - kyselina eruková (repkový olej), - číslo kyslosti, - cholesterol (ak sa uvádza na obale), - vitamíny a iné výživové látky, ak sa uvádzajú na obale | 15.41.12 15.42.11 |
0402 | Konzervy a výrobky zo sušeného mlieka a zahusteného mlieka - výrobky mliečne sušené a zahustené8) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, -PCB, - syntetické farbivá, - syntetické sladidla, - mikrobiologické skúšky20) | 15.51.20 15.51.51 |
0901, 2101 | Káva, bez kofeínu alebo pražená Výťažky z kávy | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, - PAU, aflatoxíny, kofeín, - mikrobiologické skúšky12) | 15.86.11 15.86.12 |
0902 | Čaj fermentovaný a nefermentovaný, tiež aromatizovaný21) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, As, - aflatoxíny, farbivá, - mikrobiologické skúšky12) | 15.86.13 |
2106 | Jedlá hotové konzervované Jedlá hotové mrazené22) | - chemické prvky Pb, Cd, Hg, Sn, - mikrobiologické skúšky23) | 15.89.14 |
§ 27 ods. 2 písm. h) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí.
V prípade, že produkcia konzervárenskej prevádzky je zameraná len na výrobu hotových konzervovaných jedál, potravinový dozor vykonávajú orgány veterinárnej správy.
Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 147/1998 Z. z., ktorou sa vykonáva § 18 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 332/1996 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve a o zmene zákona č. 61/1964 Zb. o rozvoji rastlinnej výroby v znení zákona č. 132/1989 Zb.
Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 285/1998 Z. z. o obaloch na víno a o označovaní vína.
Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 145/1998 Z. z. o požiadavkách na spôsob zberu hrozna tokajských odrôd, na postup výroby tokajských vín a na ich zloženie.