Predpis bol zrušený predpisom 313/2009 Z. z.
§1 Osvedčovanie pôvodu hrozna
§2 Výroba tokajských výberov a esencií
§3 Požiadavky na zmyslové vlastnosti, fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín
§4 Špeciálna fľaša
§5 Postup pri ohlasovní a povoľovaní vývozu a dovozu tokajských vín
§6 Zaradenie tokajských honov
§6a Prechodné ustanovenie
§7 Zrušovacie ustanovenie
§8 Účinnosť
PRIHLÁŠKA HROZNA Z VINOHRADNÍCKEJ OBLASTI TOKAJ NA OSVEDČENIE
Prevziať prílohu "Vzor 01" vo formáte PDF
Označenie výrobku | Množstvo cibéb v kg | Množstvo muštu alebo vína použitého na máčanie |
3-putňový výber | 60 | 100 |
4-putňový výber | 80 | 100 |
5-putňový výber | 100 | 100 |
6-putňový výber | 120 | 100 |
tokajská esencia | nad 120 | 100 |
Druh tokajského vína | Čistota | Farba | Vôňa | Chuť |
Tokajský Furmint Tokajská Lipovina Tokajský Muškát žltý | číre | zlatožltá s miernym odtieňom jantárovej farby | výrazná, tokajského charakteru | výrazná, tokajského charakteru príslušnej odrody |
Tokajské samorodné | číre | bledožltá až zlatožltás hnedastým odtieňom, možné sú aj slabšie odtiene | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajský výber trojputňový až šesťputňový | číre | žltá až hlboko jantárovožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajský mášláš | číre | bledožltá až jantárovožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajský fordítáš | číre | bledožltá až zlatožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajská výberová esencia | číre | žltá až hlboko jantárovožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Tokajská esencia | číre | žltá až sýta jantárovožltá | výrazná, charakteristická pre tokajské vína | výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Druh tokajského vína | Obsah alkoholu (obj. %) najmenej | Obsah prírodného cukru (g/l) | Bezcukorný extrakt (g/l) najmenej | Obsah titrovateľných kyselín (g/l) najmenej | Prchavé kyseliny (g/l) najviac | Celkový obsah SO2 (mg/l) najviac | Obsah voľného SO2 (mg/l) najviac |
Tokajské samorodné suché | 12 | do 10 | 23 | 5,5 | 1,4 | 400 | 60 |
Tokajské samorodné sladké | 12 | nad 10 | 23 | 5,5 | 1,4 | 400 | 60 |
Tokajský výber trojputňový až šesťputňový | 9 | trojputňový nad 60 štvorputňový nad 90 päťputňový nad 120 šesťputňový nad 150 | trojputňový 25 štvorputňový 30 päťputňový 35 šesťputňový 40 | 6 | 2,1 | 400 | 60 |
Tokajský mášláš suchý | 9 | do 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 |
Tokajský mášláš sladký | 9 | nad 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 |
Tokajský fordítáš suchý | 9 | do 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 |
Tokajský fordítáš sladký | 9 | nad 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 |
Tokajská výberová esencia | 6 | nad 180 | 45 | 6 | 2,1 | 400 | 60 |
Tokajská esencia | 1,2-8,0 | nad 450 | 50 | 8 | 2,1 | 400 | 60 |
Druh tokajského vína | Obsah kyseliny sorbovej (mg/l) najviac | Obsah sodíka (mg/l) najviac | Obsah železa (mg/l) najviac | Obsah olova (mg/l) najviac | Obsah medi (mg/l) najviac | Obsah zinku (mg/l) najviac | Obsah síranov (g/l) | Obsah chloridov (mg/l) | Obsah kyanovodíka (mg/l) najviac | Obsah metylalkoholu (mg/l) najviac |
Tokajské samorodné suché | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 2 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajské samorodné sladké | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 2 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský výber trojputňový až šesťputňový | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 2 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský mášláš suchý | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský mášláš sladký | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský fordítáš suchý | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajský fordítáš sladký | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajská výberová esencia | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Tokajská esencia | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 |
Žiadosť o povolenie dovozu hrozna do vinohradníckej oblasti Tokaj
Prevziať prílohu "Vzor 06" vo formáte PDF
Žiadosť o povolenie dovozu muštu do vinohradníckej oblasti Tokaj
Prevziať prílohu "Vzor 07" vo formáte PDF
Žiadosť o povolenie dovozu vína do vinohradníckej oblasti Tokaj
Prevziať prílohu "Vzor 08" vo formáte PDF
(100-bodový hodnotiaci systém)
Hlavné činitele | Činiteľ | Označenie | Počet bodov | |
Pôda | Geologický podklad | Ryolitné a andezitové tufy | 30 | |
Piesočnaté bridlice | 15 | |||
Svahové a aluviálne oglejené hliny | 5 | |||
Obsah skeletu | > 20 % | 10 | ||
1-20 % | 5 | |||
bez skeletu | 0 | |||
Pôdny druh | HP, PH, H | 10 | ||
P, IH, I | 5 | |||
Terénne činitele | Relat. nadmorská | > 50 m | 5 | |
výška (prevýšenie) | < 50 m | 0 | ||
Svahovitosť | >10 % | 10 | ||
5-10 % | 5 | |||
< 5 % | 0 | |||
Expozícia | J, JV, JZ | 15 | ||
ZJZ, VJV | 10 | |||
Z, v | 5 | |||
S, SV, SZ | 0 | |||
Energetická bilancia (KJ/cm2 /vegetácia) | > 220 | 20 | ||
219 | 19 | |||
218 | 18 | |||
201 | 1 | |||
200 | 0 | |||
Počet bodov celkom |
Počet bodov | Kategória | Označenie |
85 - 100 | I. A | Výborné podmienky |
76 - 84 | I. B | Dobré podmienky |
61 - 75 | II. | Vyhovujúce podmienky |
40 - 60 | III. | Nevyhovujúce podmienky |